KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ: 2025’TE İTHALATTA İHRACATA GEÇİŞ BAŞLIYOR!
GÜNDEM2025 yılında küçükbaş hayvan üreticisinin beklentilerini anlatan Sarıdaş, “ Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreninde yaptığı açıklamada 2025 yılında bütçeden tarıma 703 milyar lira kaynak ayrıldığını ve tarımı hiçbir zaman modası geçmeyecek stratejik bir sektör olarak gördüklerini, çiftçinin her zaman yanında olduklarını söylemesi sektörümüze güven ve moral vermiştir. Dolayısıyla 2025 yılının üretim yılı olarak ilan edilmesi ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Bugün gerek kırmızı et üretiminde ve gerekse fiyat artışlarının tüketiciye olumsuz yansıması hususunda yaşanılan problemlerin çözüm adresi küçükbaş hayvancılıktır. Dolayısıyla hem hayvan sayımızı hem de verimleri artırmak için Birliklerimiz seferberlik ilan etmelidir. Bunu sağladığımızda ithalatın gündemimizden çıkarılıp ihracatçı bir ülke olacağımıza inancımız tamdır. Bu çerçevede 2025 yılının küçükbaş hayvancılığın atılım yılı olması yolunda yoğun bir şekilde çalışmalara ağırlık verilmesini istiyoruz. 2025 yılının; küçükbaş et ve süt tüketiminin artırıldığı, üreticilerin ve tüketicilerin memnuniyetinin sağlandığı, başta yem olmak üzere girdi maliyetlerinin düşürüldüğü ve kaba yem üretiminin artırıldığı, sektör için son derece önem arz eden çoban sorununun ortadan kaldırıldığı, Birliklerimizin mevzuat ve mali yönden güçlendirildiği bir yıl olmasını bekliyor, tüm yetiştiricilerimize, üreticilerimize ve çiftçilerimize hayırlı bol kazançlı bir üretim yılı geçirmelerini diliyorum ” dedi.Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş, 2024 yılında küçükbaş hayvancılık sektöründe önemli adımlar atıldığını belirterek, yeni yıldan beklentilerini paylaştı. Sarıdaş, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen hayvancılığın 5 yıllık yol haritasının sektöre büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Bu yol haritasının, hayvancılık politikalarında verimlilik ve kaliteye öncelik vererek sektörü geliştireceğine inandıklarını ifade etti. Ayrıca, hayvansal üretimin planlanması ve sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırılması gibi yıllardır beklenen adımların atıldığını, bu gelişmelerin sektörü daha iyi bir noktaya taşıyacağını söyledi.
Yeni destekleme modelinde, ilk kez kuzu ve oğlaklar için verilecek desteklerin sektöre olumlu yansıyacağına dikkat çeken Sarıdaş, bu modelle birlikte hayvan sayısının ve verimliliğin artacağını, ayrıca ölümlerin önüne geçileceğini belirtti. Yetiştiricilere yapılacak desteklerin 200 TL'den başlayıp, belirli şartlarla 580 TL'ye kadar çıkacağını söyledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'ya teşekkür etti.
Çoban sorununun çözümü konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Sarıdaş, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ortak çalışmaları sonucu bu sorunun çözülmesinde sona gelindiğini, 2025 yılında tamamen çözülmesini ümit ettiklerini ifade etti.
2025 yılı için büyük beklentilerinin olduğunu belirten Sarıdaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2025 yılı için tarıma ayrılacak bütçeyi açıkladığını ve bunun sektöre güven verdiğini söyledi. 2025 yılının küçükbaş hayvancılık için atılım yılı olması gerektiğini belirten Sarıdaş, hem üretimin artması hem de maliyetlerin düşürülmesi için Birliklerin aktif rol almasını istedi. Bu yılın, sektördeki temel sorunların çözülüp küçükbaş et ve süt tüketiminin artırıldığı, çoban sorununun ortadan kalktığı bir yıl olmasını beklediklerini belirtti ve tüm üreticilere bol kazançlı bir yıl diledi.
İlginizi Çekebilir