© Isparta Gündem 32

Maden mağduriyetinin peşini bırakmıyor

Isparta’nın Sütçüler İlçesi'ne 12 yıldır yapılan vahşi madencilik faaliyetleri bölge insanını ve ekolojiyi tehdit etmeye devam ediyor. CHP Isparta Milletvekili ve PM Üyesi Hikmet Yalım Halıcı konuyu yeniden Meclise taşıdı.

Geçtiğimiz yıl da konuyla ilgili soru önergesi veren Yalım Halıcı, 12 Haziran 2023 tarihinde dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye konuyla ilgili önerge verdiğini hatırlatarak “16 Ağustos 2023 tarihinde yanıt verilmiş ancak sorduğum ve önemli konuların hiçbirine yanıt alamamış bulunmaktayım. İlgili yanıtta, yaşanan sıkıntılar ve yıkımlarla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği ve ek protokollere atıf yapılmıştır. Bakanlık, kanunun getirdiği zorunlulukları uygulamamış, sadece ilgili mevzuata atıfta bulunarak Isparta Sütçüler’de yaşanan bu büyük sıkıntıya çözüm üretememiştir” dedi.

CHP’li Halıcı bu defa da yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Önergesinde Isparta Sütçüler İlçesindeki Madallar Mahallesi’nde ve mahallenin bulunduğu bölgede 12 yıldır vahşi madencilik faaliyetleri yapılmakta olduğunu kaydeden CHP’li Vekil “Yapılan bu madencilik çalışmaları nedeniyle büyük kaya ve bloklar bölgede yaşayan vatandaşlarımızın duvarlarına yaslanmış durumdadır. Bu da çok ciddi şekilde can ve mal kaybı riskini barındırmaktadır. Kontrolsüz yapılan vahşi madencilik nedeniyle yıllardır 130 kişinin yaşadığı mahallede vatandaşlarımızın büyük bir mağduriyet yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.

Yalım Halıcı önergesinde ayrıca şunları belirtti:

VATANDAŞLARA SAĞLIKLI VE SAĞLAM KONUTLAR YAPILMALI

“Bu bölge, aynı zamanda önemli bir tarımsal üretim merkezidir. Endemik bitki çeşitliliğinin yoğun olduğu bölgede mermer ocaklarının pasa döküm alanının oluşturduğu basınç nedeniyle arazilerde derin yarıklar ve evlerde çatlaklar oluşmuş durumdadır. Bu kabul edilemez durum karşısında yetkililerin bulduğu tek çözüm ise mahallenin boşaltılması. Mahalle sakinlerinin ilk etapta yurtlara, ardından da konteynerlere yerleştirilmesi düşünülmüştü. Oysa yapılması gereken vatandaşların sağlıklı ve sağlam konutlara ulaştırılmasıydı”

12 YILDIR ÇÖZÜM ÜRETMİYORLAR

“Mahalle sakinleri defalarca ilgili mercilere şikayette bulunmalarına rağmen, hiçbir kurum buna yanıt vermemiş ve çözüm üretmemiştir. Maden firmalarının faaliyetlerinin yıkım etkisi sadece bunlarla sınırlı kalmamakta; seralar da bu durumdan zarar görmektedir. Yaşananlardan sadece insanlar zarar görmemekte; bölgenin ekolojik yapısı da ciddi şekilde olumsuz olarak etkilenmektedir. Mevzuata aykırı yürütülen bu faaliyetler denetimsizlik yüzünden devam etmektedir. 12 yıldır yaşanan mağduriyetlere çözüm üretmiyorlar”

Hikmet Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şunlar;

– Isparta Sütçüler İlçesinde madencilik faaliyeti yürüten şirket sayısı kaçtır? Bunların adları nedir? Bahsi geçen firmalar hangi alanda madencilik yapmaktadır?

– Bu şirketlerle ilgili son 5 yılda kaç tane ÇED raporu düzenlenmiştir? Bu raporların kaçı olumlu, kaçı olumsuzdur? ÇED raporu olmadan maden faaliyet yürüten firma bulunmakta mıdır? Varsa bunlar hangi şirketlerdir ve hangi alanlarda faaliyet yürütmektedir?

– Sütçüler İlçesi ve ilgili bölgede yürütülen madencilik faaliyetleri nedeniyle yıkılan ve zarar gören ev ve ahır sayısı kaçtır? Evleri zarar gören vatandaşların zararları karşılanmış mıdır?

– Madencilik faaliyeti nedeniyle evsiz kalan kaç aile konteynerde yaşamak zorunda bırakılmıştır? Bu faaliyetler nedeniyle göç eden kaç kişi bulunmaktadır? Bu vatandaşlarımızın zararlarının ivedi şekilde karşılanması için hangi adımları atacaksınız?

– Bölgedeki faaliyetler nedeniyle zarar gören doğal alan miktarı nedir? Kaç ağaç kesilmiştir? Kaç sera zarar görmüş veya tamamen yıkılmıştır?

– Madencilik faaliyeti yürüten şirketler son 2 yılda kaç kere denetlenmiştir? Bu denetimler kimler tarafından, hangi tarihlerde ve ne şekilde yapılmıştır? Bu denetimlerin sonuçları nelerdir?

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER