SAĞLIKTA DİJİTALEŞME: AİLE HEKİMLERİ DOĞRUDAN TETKİK TALEP EDEBİLECEK
GÜNDEMSağlık Bakanlığı, 1 Ocak 2025'ten itibaren hayata geçirilecek dijital entegrasyon sistemiyle, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında önemli bir dönüşüm başlatıyor. Bu entegrasyon sayesinde aile hekimleri, hastanelerle dijital ortamda entegre bir şekilde çalışarak tetkik talebi ve hasta yönlendirme işlemlerini kolaylaştıracak.
Aile hekimlerinden hastaneye doğrudan tetkik talebi
Yeni sistem kapsamında, aile hekimleri INR, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri hastanelerden doğrudan talep edebilecek. Bu süreç, sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilecek.
MHRS üzerinden özel kontenjan ayrılacak
Aile hekimlerine, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden sadece kendi kayıtlı hastalarına yönelik özel kontenjanlar oluşturulacak. Bu, aile hekimlerinin kayıtlı hastalarını ihtiyaç durumunda daha kolay bir şekilde muayene için yönlendirmesini sağlayacak. Ayrıca bu hastalar, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden yararlanırken standart işlem basamaklarını takip edecek.
Hasta sevk ve hekim notları dijitalleşiyor
Aile hekimleri, muayene sonucunda bir hastanın hastaneye sevk edilmesine karar verdiklerinde sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecek. Bu not, hastanede ilgili doktor tarafından görülebilecek ve tedavi sürecine entegre edilecek.
Hastanelerden geri bildirim notu
Hastanelerdeki doktorlar, aile hekimlerinden yönlendirilen veya doğrudan başvuran hastaların değerlendirmeleri sonrasında, aile hekimine geri bildirim notu yazabilecek. Bu notlar, aile hekimlerinin sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarında görüntülenebilecek ve hasta takibini daha etkin hale getirecek.
Bu yeni sistem, sağlık hizmetlerinde entegrasyonu artırarak hasta takibini kolaylaştırmayı, sağlık çalışanlarının iş yükünü hafifletmeyi ve vatandaşlara daha kaliteli bir hizmet sunmayı hedefliyor.
İlginizi Çekebilir