Bakan Tunç: Uyuşturucuyla Mücadele Toplumun Ortak Görevi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Türkiye Yüzyılı'nda Ceza İnfaz Sisteminde Madde Bağımlılığına Yenilikçi Yaklaşımlar" panelinde yaptığı konuşmada, uyuşturucunun bireyden topluma kadar geniş bir yıkım alanı oluşturduğunu vurgulayarak, bu sorunla mücadelede kararlılık mesajı verdi. "Uyuşturucu yalnızca bir bedeni esir almaz; aileleri dağıtır, toplumları yıpratır ve geleceğimizi karartır. Bu illetle topyekûn mücadele etmek hepimizin sorumluluğudur" diyen Tunç, Adalet Bakanlığı'nın uyuşturucuyla mücadele alanında yürüttüğü çalışmaları aktardı.
Cezalar Daha Ağırlaştırıldı
Bakan Tunç, uyuşturucu suçlarına ilişkin cezaların caydırıcı hale getirildiğini belirtti. Eskiden 1 ila 2 yıl olan uyuşturucu kullanımı cezalarının 2 ila 5 yıla çıkarıldığını, uyuşturucu ticareti suçlarının ise 10 yıldan 20 yıla, bazı durumlarda ise 40 yıla kadar yükseltildiğini söyledi. Çocukları hedef alan suçlar için alt sınırın 15 yıl olarak belirlendiğini ifade etti. Ancak, cezaların artırılmasının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Tunç, bu suçları işleyenlerin tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine de odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.
Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı
Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2024-2028 Uyuşturucuyla Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Adalet Bakanlığı'nın sorumluluklarını sıralayan Tunç, cezaevlerinde zorunlu tedavi merkezleri kurulacağını ve 2028'e kadar bu kapsamda 106 merkezin hizmete girmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, mahkûm ve tutukluların ailelerini sürece dahil ederek 6 bin aileye ulaşmayı planladıklarını belirtti. Bağımlılık sorunuyla mücadele eden hükümlüler için ayrı bir uyum programı hazırlanacağını da ekledi.
Tarım ile Terapi' ve Bağımsızlık Köy Projesi
Bakan Tunç, İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından yürütülen "Bağımsızlık Köy Projesi"ne de değindi. Projenin, tarımla terapi yöntemini resmi kurumlarda uygulayan ilk çalışma olduğunu belirten Tunç, bireysel ve grup görüşmeleri, seramik, müzik, bahçe bakımı gibi etkinliklerle bağımlılıkla mücadelede farkındalık yaratıldığını söyledi. Proje kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, 2024 yılının ilk altı ayında denetimli serbestlik kapsamında kontrol edilen 24 bin 90 kişinin 21 bin 120'sinin uyuşturucu madde kullanımını bıraktığının tespit edildiğini ifade etti.
Geleceğe Yönelik Vizyon
Madde bağımlılığı ile etkin mücadelede sosyal, hukuki ve tıbbi boyutların bir arada ele alınması gerektiğini belirten Bakan Tunç, bu sorunun çözümünde kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve bireylerin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi. Tunç, uyuşturucuyla mücadelede kararlılıklarının süreceğini vurgulayarak, toplumun her kesimine bu mücadelede katkı sunma çağrısında bulundu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.