Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların sağlıklı gelişimini desteklemek ve zararlı içeriklerden korunmalarını sağlamak amacıyla başlattığı Çocuk İçin Dost Uygulamalar (DUY) internet sitesi ve ihbar hattı aracılığıyla 2 bin 394 içerik hakkında işlem yapıldığını duyurdu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, koruyucu ve önleyici hizmetler kapsamında çocukları her türlü tehlike ve zararlı içeriklerden korumak için çeşitli çalışmalar yürütüldüğü belirtilerek, DUY internet sitesi ve ihbar hattının, ebeveynlerin ve toplumun çocuklar için zararlı olabilecek içerikleri kolayca bildirmelerine olanak sağlamak amacıyla oluşturulduğu ifade edildi. Web sitesi üzerinden çocuklar ve aileler için rehberler, içerikler ve yayınlar erişime sunuluyor. Ayrıca, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Çocuklara Yönelik Kitap ve Oyuncak Seçiminde Ailelere Öneriler Rehberi", "Çocuklarda Mahremiyet Bilinci Rehberi" ve "Koruyucu Aile Rehberi" gibi kaynaklar da siteye dahil ediliyor. İhbar hattı olan 0530 918 11 17 numarasına WhatsApp ve Bip üzerinden gelen ihbarlar, 7 gün 24 saat esasına göre değerlendiriliyor ve içerikler, ilgili birimlere iletilmeden önce titizlikle inceleniyor. İhbar hattına en çok başvurulan konular arasında siber zorbalık, akran zorbalığı, dijital bağımlılık ve çocuğa yönelik şiddet yer alıyor.
Süreç yönetiminde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı (RTÜK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile iş birliği yapıldığı belirtilirken, çocuğun psikososyal gelişimini olumsuz etkileyebilecek içeriklerle ilgili gerekli kimlik ve adres tespiti yapılması durumunda Emniyet Genel Müdürlüğü ile süreçler yönetiliyor. RTÜK ile ise, yayınlanan dizi ve filmler üzerinden çocukların sosyal, duygusal ve psikolojik gelişimine zarar verebilecek içeriklere dair çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca, internet ortamında çocukları riske atabilecek içerikler hakkında ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri'nden Sosyal İnceleme Raporu talep ediliyor ve bu raporlar doğrultusunda uygun sosyal hizmet modelleri planlanarak uygulanıyor. Bugüne kadar 2 bin 394 içerik hakkında işlem yapılmış ve gerekli süreçlerin başlatılması için ilgili kurumlara iletilmiştir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.